Wanbetalende huurder en ontruiming. Hoe zit het nu precies?

Als verhuurder is het goed mogelijk dat u vroeg of laat wordt geconfronteerd met een huurder die stelselmatig onvolledig en/of te laat betaalt. Een situatie waar u als verhuurder natuurlijk niet op zit te wachten. Het Gerechtshof Den Bosch heeft in haar arrest van 18 april 2023 uitgemaakt dat ook indien geen sprake meer is van een huurachterstand, het stelselmatig onvolledig en of te laat betalen van de huur een tekortkoming oplevert die zowel de beëindiging van de huurovereenkomst als de ontruiming van het gehuurde rechtvaardigt.

Iedere tekortkoming van een partij geeft de andere partij de bevoegdheid de overeenkomst te ontbinden, tenzij de tekortkoming te gering is om de ontbinding te rechtvaardigen. In de bovengenoemde procedure is vast komen te staan dat de huurder stelselmatig tekort kwam in de nakoming van zijn verplichtingen voortvloeiend uit de huurovereenkomst. Niet alleen heeft de huurder niet alle verschuldigde huur aan de verhuurder voldaan, maar de huurder was ook stelselmatig te laat met het betalen van de huur. 

Van de noodzaak om de huurder een laatste mogelijkheid (de zogenaamde terme de grâce) tot volledige nakoming te geven, was in deze kwestie volgens het Hof geen sprake; de huurder was meerdere malen gewaarschuwd maar toonde geen verbetering. Hoewel geen sprake meer was van huurachterstand ten tijde van de procedure, oordeelde het Hof dat het stelselmatig onvolledig en/of te laat betalen van de huur een gebrek oplevert die de ontruiming van de huurovereenkomst rechtvaardigt.

Hebt u een geschil met uw wederpartij over (het uitblijven van) betaling van de huur? Neem contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek vertellen wij welke mogelijkheden er zijn en hoe wij daar eventueel een rol in kunnen spelen.