Onderneming in zwaar weer? Is een faillissement nog af te wenden?

Vanwege de fors opgelopen inflatie proberen veel mensen hun uitgaven te beperken. Dit kan, in combinatie met steeds hoger worden prijzen, tot gevolg hebben dat het ondernemers (tijdelijk) wat minder voor de wind gaat. Wat nu als de schuldeisers geen genoegen nemen met een geruststellende verklaring en weigeren een pas op de plaats te doen? En er daardoor een financieel onhoudbare situatie ontstaat? Zelf faillissement aanvragen of afwachten of dat door een schuldeiser gedaan wordt?

Denk in zo’n situatie eens na over de mogelijkheid om ‘juridisch’ uitstel van betaling aan te vragen door middel van het fenomeen surséance van betaling. Surséance van betaling kan ervoor zorgen dat er aan de hand van een uitspraak van de rechtbank uitstel van betaling kan worden bewerkstelligd, waarmee een mogelijkheid gecreëerd wordt om bijvoorbeeld een akkoord met de schuldeisers te bereiken. 

Het aanvragen van surséance van betaling gebeurt via de rechtbank. Wordt het verzoek tot surséance van betaling door de rechtbank toegewezen, heeft dit tot gevolg dat de schuldeisers tijdelijk geen aanspraak kunnen maken op betaling van hun facturen en zij dus, ook bij het uitblijven van betaling, geen faillissement aan kunnen vragen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de duur van de surséance van betaling. Een tijdelijke ‘bevriezing’ van de situatie als het ware. 

Indien de surséance wordt uitgesproken, wordt er door de rechtbank een bewindvoerder aangesteld die samen met de bestuurder alle beslissingen neemt, zodat de onderneming gewoon voort geëxploiteerd kan blijven worden. 

Waarom surséance van betaling? 

Liever wil een ondernemer zich helemaal niet met dit soort vraagstukken bezighouden, maar indien de nood aan de man is, kan een surséance een goed instrument zijn om een mogelijk faillissement af te wenden, bijvoorbeeld via een zogenaamd dwangakkoord; een regeling die bindend is voor alle schuldeisers indien meer dan de helft van de schuldeisers instemmen met een dergelijke regeling.

Overweegt u om surséance van betaling aan te vragen om daarmee mogelijk een faillissement te voorkomen? Neem contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek vertellen wij welke mogelijkheden er zijn en hoe wij daar eventueel een rol in kunnen spelen.